Att kapitulera inför Rioja Blanco!

Just nu står vita underbara och välgjorda viner högt i kurs för mig. -Vänta jag ljuger, det gör de alltid och igår fick jag bekanta mig med ett till vin från det solklara området Rioja Alta i Spanien. Och jag måste erkänna att jag lyckligt kapitulerar inför dessa vita viner som inbjuder till både elegans och unika smaknyanser, om de alltså är av denna klass.

Det vita vinet Capellanía som tagit sitt namn efter vingården med samma namn är belägen 485 meter över havet och ingår som en liten del av vingårdsarealen på 300 hektar av Ygay Estate som omringar vineriet i södra delen av Rioja Alta. Den enda druvsorten i detta vin är Viura vars druvor skonsamt genomgår sin pressning i vertikalpressar varefter den första jäsningen sker i ståltankar under 24 dagar utan någon skalkontakt. Därefter lagras vinet 17 månader på nya franska fat (225 liter) och slutligen 12 månader på butelj innan försäljning.

Årgångarna som provades igår var Capellania 2007 som jämfördes med Capellania 2009 och som tydligt visar på att 2007:an är ett vitt vin i den mera oxidativa skolan med underbara sherry-toner och nötter i positiv bemärkelse om man tycker om detta. Undertecknad fullkomligen älskar detta!

Det är även imponerande att bevittna hur en stor Rioja-producent som Marques De Murrieta med väldigt gamla traditioner har lyckats ta sig in i det nya seklet med bravur och utan att tumma på kvaliteten och framställa sina endast sju stycken viner, både röda och vita som alla vittnar om kvalitet och elegans. Riktigt bra genomgående!

Provningen ägde rum igår på Griffins´Steakhouse som levererade högklassig lunchmeny och ypperlig service. Rekommenderas!

capellania  2007 Capellanía Rioja Blanco

Vacker gyllengul färg. Frisk och fruktig doft av gula äpplen, nötter och påtaglig oxidativ ton (sherry) och fat. Vinet inleder med en frisk syra och nyanserad smak av gula äpplen, nötter, oxidativa toner och har en välbalanserad fatkaraktär som aldrig blir för dominant. Eftersmaken är lång och elegant.

Servera till risotto con funghi, rökta fiskrätter, ljust kött, foie gras eller till en fransk löksoppa med massor med Gruyére. Klockrent!

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören