Barbera d´Alba från Barolo!

I tisdags var det äntligen dags för mig att bege mig för att prova viner på Grand Hôtel där cirka ett trettiotal vinproducenter samt i vissa fall vinimportörer ställde ut sina italienska viner som inkluderas i Gambero Rosso, denna gedigna bok som utkommer årligen där experter besöker cirka 2.300 vinproducenter och därefter vid blindprovningar belönar de olika vinerna med i bästa fall Tre Bicchieri (Tre Glas) som mest.

Då jag aldrig varit särskilt intresserad eller lägger för mycket vikt vid kritiker-rosade viner eller att jag ej heller är mycket för betygsättning av olika årgångar, utan anser själv att en duktig vinmakare lyckas lika bra vid varje årgång att ta fram det bästa i sitt vin gick jag till denna provning som vanligt utan förutfattade tankar. Som vanligt undkommer man ändå inte kommentarer från producenter som trycker på att de numera är eller var ”Årets Vin”, som detta skulle få mina ögonbryn att lyfta ännu mera?

Hur som helst fanns det några guldkorn och speciellt en vinproducent från Barolo i Piemonte som jag fattade riktigt tycke för! Med sina välbalanserade, rena och otroligt strukturerade viner blev jag knäsvag och fick även gåshud som sig bör. Vinerna som presenterades var till siffran tre och jag vill härmed erkänna att det första röda vinet jag fick prova numera tillräknas som ett av mina toppviner när det kommer till druvsorten Barbera

Marchesi di Barolo är vinhuset med en 200-årig historia där numera den femte generationen är verksam och har 47 hektar i sina ägor med bland annat de prestigefyllda Cru-lägena Cannubi och Sarmassa. Man framställer en rad olika viner med Barolo som den ledande stjärnan i navet. Det just kännetecknande för Marchesi di Barolo verkar vara den lyckade kombinationen traditionell stil med modern touch. Klockrent uträttat!

Druvorna till vinet skördas för hand och kommer från sluttningar som består av en kompakt jordmån innehållandes lera, stora stenar med ett kalkrikt täcke. Druvorna avstjälkas och jäser på temperatur-kontrollerade ståltankar varefter vinet lagras på små franska fat under ett års tid. 

Barbera_d_Alba_Peiragal

2011 Marchesi di Barolo Peiragal Barbera d´Alba

Mörkröd färg. Fruktig och frisk doft av mörka bär, svarta vinbär, nötter, rostad fat och vanilj. Vinet har en frisk och bra syra med smak av mörka bär, plommon, svarta vinbär, körsbär och välintegrerade fat. Vinet är välbalanserat med bra struktur och lång eftersmak.

Servera detta vin till olika pastarätter eller till stekta kötträtter och långkok av diverse kött.

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören