Blaufränkisch utan liknelser

Ända sedan jag började att lära mig om grunderna inom vinkunskap har jag allt som oftast undrat varför vi som arbetar inom vinbranschen måste eller behöver försöka förklara nya druvsorter och om de liknar andra i dessa påståenden? Jag vet, jag började min egna bana inom det statliga monopolet genom att stå och förklara för kunder som ville veta mera om en ”ny” druvsort att den faktiskt liknar en annan druvsort. Klassiska exempel var att jämföra en pinot noir med en nebbiolo fast utan samma tanninstruktur.

Och såklart finns det likheter men varför är det viktigt att jämföra dem? Varför kan vi inte bara försöka beskriva druvsorten för vad den är, oavsett liknelser. För min del har jag alltid varit mån om min ”druvfilosofi” d v s att jag alltid bekantar mig med en ny druvsort utan förutfattade meningar och att jag närmar mig den neutralt och försöker hitta vad som kan vara unikt med den. På så sätt vill jag personligen förbättra min kunskap och samtidigt ge ”nya” druvsorter en ärlig chans från första början.

Som en del av min filosofi fick jag nyligen prova en för mig ganska obeprövad druvsort – blaufränkisch från Österrike. Druvsorten som troligen är en mutation av blauer groben användes tidigare som en del av korsningar för nya druvsorter som zweigelt och blauburger och dokumenterades först i det dåvarande Tyskland under namnet limberger.

Blaufränkisch är idag den ledande druvsorten i Mittelburgerland som ofta kallas Blaufränkischland. Denna druvsort mognar sent och är väldigt kräsen om var den har sin växtplats. Druvklasen har en konisk och kompakt form med stora blad i sitt lövverk. I bättre viner framställda av denna druvsort är syran ofta påtaglig och visar på bra fyllighet samt välbalanserade tanniner.

Jag provade två olika sorters blaufränkisch från den unga vinproducenten Alex Koppitsch som har 6 hektar vinodlingar och brukar sin jord efter biodynamiska principer enligt Rudolf Steiners läran. Den lilla vingården ligger vid sjön Neusiedl som har ett perfekt klimat för denna druvsort.

2011 Koppitsch Blaufränkisch Klassik 

Koppitsch BLAUFRÄNKISCHUngdomligt röd färg med lila kant. Doften är fruktig med toner av blåbär, körsbär och kryddighet samt en ton av fat. I smaken märks en frisk syra med en välbalanserad fruktighet av körsbär, blåbär och tobak. Vinet har integrerade tanniner och en angenäm kärvhet i eftersmaken. Perfekt till rätter av ljust kött eller servera den aningen svalare till rätter av matig fisk med bacon eller sidfläsk.

 

Andra vinet från Alex Koppitsch som jag provade var toppvinet där vinrankorna kommer från odlingsläget Neuberg som är planterade i sydvästlig riktning vid Neusiedl am See där jordmånen är rik på kalk. Alkoholjäsningen sker spontant i jäskar och vinet filtreras inte. Vinrankorna är fortfarande unga, endast tio år vilket föranleder mig att tro att detta vin kommer i framtiden att visa på ännu mera djup och nyansrikedom. Spännande att följa utvecklingen hos Koppitsch med andra ord…

2011 Koppitsch Blaufränkisch Neuberg

Koppitsch NEUBERG 2011

Färgen är mörkröd. Doften är mera kryddig med röda bär, vildhallon och en elegant ton av parfym. Smaken är mera kryddig med nyanser av röda bär, hallon, färska örter och en parfymerad ton. Vinet har en väldigt bra struktur och eleganta tanniner och eftersmaken är lång med tydlig mineralitet. Servera gärna till eleganta rätter av fågel.

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören

(Källa: Austrianwines.com)