Chateau d´Astros – topprosé från Côtes de Provence

Efter att ha läst diverse nya inlägg från bloggare angående årets släpp av rosévinerna på Systembolaget är det tryggt att vara VinAmbassadör för ett av de bättre roséviner jag själv har smakat under mina år som vinprovare. Med mina tretton år som försäljare på Systembolaget var det ofta samma viner som jag möttes av när det var premiär för årets rosésläpp. Likaså en uppdelning av klassiska roséviner mot den totalt dominerande kategorin Nya Världen som ofta segrade genom total volymförsäljning! Det märkligaste var ofta att inte regionen som borde vara urmodern för all rosé – Cotês de Provence fanns någorlunda representerat?

Som en del av VinAmbassadören bearbetar jag även diverse restauranger med att sälja in nya och intressanta viner genom samarbetspartnern Rowi Wines. När vi nu går mot rosésäsongen hade jag ett underbart rosévin med mig vid mitt senaste besök.

Cuvée Spéciale 2011 från det anrika vinhuset Chateau d`Astros är en uppvisning i vad denna producent gör bäst – att framställa roséviner i absolut toppklass! Sedan 1970 när man erhöll sin AOC – klassifiering för Cotês de Provence har man successivt gått över till rosévinsproduktion som idag består av hela 75 % av den totala produktionen.

Sedan 2011 har man också investerat en smärre förmögenhet i att få fram ännu bättre kvalitet i sina roséviner, bland annat genom att köpa in nya kylaggregat för att kunna kyla ner druvmusten och även nya pneumatiska vinpressar för att undvika att druvorna inte får någon kontakt med syre i detta skedet.

 

astros_cuveespecialerose2010_2137_640

2011 Chateau d´Astros Cuvée Spéciale

Ljus laxrosa i färgen. Doften är fruktig med inslag av röda vinbär, hallon och grapefrukt. Vinet är friskt med en välbalanserad smak av röda bär, hallon, smultron och den subtila tonen av grapefrukt. Eftersmaken har en krämig textur med aromatiskt avslut.

Vinet finns endast på utvalda restauranger än så länge.

 

 

 

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören