Crozes Hermitage – När det går vilt till!

Jag älskar hösten med fallande löv, dimman som blir upplyst av gatulamporna och dofterna som medföljer. För mig är detta årstiden som skapar grundförutsättningar inför det kommande nya året och kanske lovar några nya överraskningar? Under denna fas älskar jag som säkert så mången annan att laga till mera kryddiga och mustiga maträtter som parallellt förväntar sig viner i samma smakkategorier för att således skapa en underbar symbios tillsammans.

I  min dryckesfilosofi vill jag som en del hinna med att smaka så många av världens viner som möjligt under min livstid men återkommer allt som oftast tillbaka till några av tidigare viner som på ett eller annat sätt fångat mitt intresse. Sedan jag blev riktigt vinfrälst under året 1999 har jag skapat ett vinvalv i mitt huvud som jag stundtals reflekterar över och då tar fram ett ”vin från förr”.

Likt inom musiken där jag verkat sedan jag var en sexåring som började trumma till rockbandet KISS kunde jag till slut samtliga skivor så ingående att varje detalj satt i mitt trumspel (för värre och bättre) i denna ålder. Jag tror att min över-anala förmåga har överförts till vinets värld där jag i min vinbank i mitt huvud exakt kommer ihåg hur vinet jag drack flera år sedan smakade. Kanske kan detta bli min räddning likt soduko för de äldre som hjärngymnastik på ålderns höst?

2009 hade jag ett lantställe i Roslagen där jag hade en superb förvaring i min vinkällare, en sådan under huset med perfekt temperatur runt 12-14 grader. En höstkväll skulle jag laga till en väldigt mustig gryta på vildsvin som det finns gott om i trakterna och som kom att kräva ett elegant och kryddigt rött vin till. Ned i vinkällaren gick jag och hittade för mig ett passande vin, Alain Graillot´s Crozes Hermitage från dunderåret 2005!

Innan jag ens hade börjat med maten provade jag av vinet och hällde upp det på karaff. Det är magi när vinerna börjar öppna upp sig och de primära aromerna slår emot dig i näsan. Det för mig är en uppenbarelse i sig! Den nyanserade doftkompotten av mörka bär, plommon, björnbär, charkuterier, peppar, fat och den läckra parfym-tonen och lagerbladen. Allt i sådan harmoni…

Så när jag ser att 2012:orna finns tillgängliga måste jag bara skriva om detta röda vin som jag kommer ihåg folk sprang benen av sig för att köpa, kunder som ringde in för att försöka lägga undan flaskor åt dem och som jag minns som ett enastående vin och som för alltid kommer att finnas i min vinbank. Är det ett av världens bästa viner eller varför skriver jag om det? Helt enkelt för att denna Crozes Hermitage är ett kap för pengarna och kommer att utvecklas ännu mera inom 2-4 år och således skapa en magisk kväll för dig och en annan med passande mat till!

Alain Graillot har dryga 20 hektar i sina ägor precis utanför staden Tain l´Hermitage i byn Pont de l´Isere. 1985 efter att ha varit verksam i en helt annorlunda bransch bestämde sig Alain att arrendera vingårdar och därmed bli vinmakare. Redan efter 3 år hade han erhållit ett gott rykte och därmed blivit en respekterad vinmakare.

Det mest kännetecknande för vinerna är att de är oerhört välgjorda och allt ifrån vingårdsarbetet till vinifieringen görs med enastående precision. Med handskördade druvor (syrah), hela druvklasar som jäses i dels använda fat från Bourgogne skapar Graillot väldigt markanta röda viner med läcker frukt!

 

AlainGraillot (162x324)

 2012 Crozes Hermitage Alain Graillot 

Tät mörk-lila färg. Nyanserad doft av mörka bär, peppar, björnbär, plommon, viol, lagerblad och fat. Vinet har en nyanserad och kryddig smak av björnbär, peppar, plommon, charkuterier, viol och fat. Med bra syra och välbalanserad strävhet är detta vin väldigt passande till olika kötträtter. Servera gärna till vilträtter!

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören