Dags att upptäcka Mencia!

Spanien har alltid varit intressant ur vinperspektiv för min del och inledde nog som för många andra min vinresa med de otroligt vaniljsmakande Rioja-vinerna jag sålde som försäljare på det statliga monopolet runt sekelskiftet. Likt vinlandet Italien har Spanien också en stor variation av druvsorter som i denna moderna tid nu presenteras för konsumenter och erbjuder väldigt spännande viner. En av dessa är den röda druvsorten Mencia från området D.O Bierzo som ligger i provinsen Kastilien-León i nordvästra Spanien där den angränsar till Galicien.

Mencia som en gång i tiden förknippades med druvsorten Cabernet Franc verkar istället ha visat sig att vara genetiskt identisk med den portugisiska druvsorten Jaen enligt moderna DNA-analyser. Som i de flesta andra fall med mindre exploaterade druvsorter i Spanien har Mencia inte riktigt ännu nått sin fulla potential som en seriös druvsort. Troliga orsaker är säkerligen att den historiskt har framställts som ett regionalt mer enkelt vin utan större fokus till skillnad mot idag där nya kunniga och innovativa vinmakare är kapabla till att fånga dess kärna och omvandla vinerna till hantverk.

Det är dessa små moment som igår vid en provning som påminner mig om varför jag är så förälskad i viner där kvalitén lyser igenom och berör mig. Som jag har tidigare belyst är jag mindre påverkad av ursprung, årgångar eller andra faktorer så länge vinet i fråga är välgjort.

Med en egendom på 75 hektar och en året-runt fokusering på att skapa de bästa av förutsättningar för sina druvor är det idag vinmakaren Raúl Perez som leder Bodegas Castro Ventosa in i framtiden. Född 1972 i byn Valtuille de Abajo där även familjens vineri ligger växte han upp och arbetade fram till 2005 då han lämnade familjeegendomen för att arbeta på andra bodegor. Under denna resa gjorde sig Raúl känd genom hyllade toppviner från andra delar av landet som Ribeira Sacra och Riax Baixas tills han slutligen återvände till familjeegendomen i Bierzo 2009.

Druvorna till vinet Valtuille Cepas Centenarias kommer oftast från två små vinodlingslägen planterade med över 100-år gamla vinstockar, där jordmånen unikt för området i Bierzo just här består av sand. Vinet är framställt på 80% Mencia och resterande druvsorter är Alicante Bouschet och Marencao. Druvorna handplockas och avstjälkas inte och genomgår sedan en lång maceration och jäsning i cirka 70 dagar i stora foudres på 1500-liter. Man använder ingen tillsatt jäst och vinet lagras sedan cirka ett år på fat.

Valtuille cepas centenarias

 2010 Valtuille Cepas Centenarias   (SÄLJSTART 2014-02-01)

Röd tät färg. Nyanserad och elegant doft av hallon, körsbär, lakrits,björnbär, tobak med kryddiga inslag. Vinet är stramt med en frisk syra och elegant smak av körsbär, hallon, lakrits och tobak. Vinet är nyanserat med enastående struktur, koncentration och bra längd.

Servera gärna till kötträtter innehållandes nöt, lamm och vilt. Men varför chansa? Personligen skulle jag införskaffa lite Pata Negra och invänta en uppenbarelse…

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören