Domaine Feuillat-Juillot – Toppviner från Montagny!

Några av efter-sommarens vita toppviner jag fick möjligheten att bekanta mig med var två vita sådana från appellationen Montagny i regionen Côte Chalonnaise. Här har den skickliga vinmakerskan Françoise Feuillat-Juillot 14 hektar till sitt förfogande och framställer bland annat de två vita vinerna Les Crêts och Les Coères på druvsorten chardonnay. Efter att ha haft förmånen att prova av vinerna flera gånger nu slås jag av vinernas underbara elegans och renhet. Detta är det yttersta beviset på att chardonnay i de rätta händerna på en begåvad vinproducent som värnar om kvalitet förvandlas till ett gudagott vin! Imponerad var ordet!

Feuillat-Juillot (1)

2010 Domaine Feuillat-Juillot  Montagny  ”Les Crêts” 

Härligt frisk doft av citrus, vita blommor och mineralitet. Vinet har en fantastiskt vital syra med citrustoner, vita blommor och en svagt underliggande ton av honung. Vinets välstrukturerade kropp med den eleganta inramningen är enastående!

2010 Domaine Feuillat-Juillot  Montagny  ”Les Coères” 1er Cru

Frisk och mera fruktig doft av äpplen, citrus och gul frukt. Vinet inleder med den kristallklara syran uppbackad av en mera krämig textur och mer gul fruktighet samt de eleganta tonerna av äpplen och citrus med den avslutande eleganta stringens som så vackert bär upp detta vin -Fantastiskt komplex och sammansatt struktur!

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören