Elegans,kraft och mineralitet från Pouilly-Fuissé

Ett av dagens mest eleganta vita viner som jag fick prova under den franska vindagen var från vinproducenten Château-Fuissé med ursprung Mâconnais i södra Bourgogne. Familjen Vincent som har ägt denna egendom sedan 1852 är idag inne på den femte generationen som driver detta vinhus. Med något varmare klimat i denna region samt kombinationen av den karaktäristiska jordmånen som består av kalkblandad lerjord får dessa vita viner en präglad stil av mineralitet, kraftfullhet och elegans. 

Druvsorten som självklart är chardonnay i dessa vita viner har med varsam och traditionsenlig framställning förädlats från generation till generation och återspeglas nu i de otroligt välbalanserade vinerna från Pouilly-Fuissé, som är en appellation (AOC) för de vita vinerna i regionen Mâconnais

Vad jag som vinälskare finner så tilltalande med dessa viner är att de just sammanlänkar fyllighet med finess och elegans när de är såhär välgjorda. Detta gör viner som dessa väldigt användbara till olika maträtter. Vinerna kostar lite mera men ändå en bråkdel av vad de andra vita vinerna från till exempel Côte de Beaune kostar. Château Fuissé Tête de Cru är familjen Vincents förstavin – vinet som representerar egendomen stilmässigt och gör det otroligt bra!

Åldern på stockarna spänner mellan 20 och 40 år. Musten får jäsa (varje läge för sig) på ekfat där andelen ny ek uppgår till mellan 20 och 30% beroende på årgång. Lagringen på ek uppgår till drygt ett år och under den tiden genomför man regelbunden batonnage. Till slut skapas årets cuvée som blandas ihop och får vila ett par månader innan buteljeringen sker. 

Pouilly-Fuisse

 

2010 Château Fuissé Tête de Cru 

Frisk och fruktig doft av gula äpplen, örter, fat och mineralitet. I smaken finns en vital och frisk syra med en underbart nyanserad fruktighet av gula äpplen, smör, mineralitet, fat och välbalanserad och lång eftersmak.

Servera gärna detta vin till olika rätter av fågel som anka, fasan eller kyckling eller till olika rätter av fläsk. Med sin elegans och fyllighet gör vinet sig väldigt väl till en råbiff med de klassiska tillbehören.

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören