Godello – En juvel från Bierzo

Som vanligt i mitt sökande efter nya och intressanta viner befinner jag mig trots höstsäsongen i en fas av vita viner, speciellt vita viner av god kvalitet tilltalar mig något oerhört just nu. Det kanske är smakprofilerna i vinerna eller rentav att de matchar maten jag har till? Oftast behöver jag ju inte ta hänsyn till tanninerna i de röda vinerna utan hur pass hög syran är i de vita vinerna och om det finns fatkaraktär med i bilden när jag försöker anpassa en maträtt till dessa vita viner.

Är druvsorten för mig tidigare okänd går jag verkligen igång om vinet i fråga är välgjort! Bara den senaste veckan har jag provat druvsorter som Malvazija, Fernão Pires och Antão Vas för att räkna upp några. Det senaste tillskottet heter Godello.

Godello är en vitvins-druva som en gång i tiden var populär i delar av Galicien i nord-västra Spanien innan den nästan utrotades på 1970-talet till förmån av druvsorten palomino som är den primära druvsorten i Andalusien och i några av sherry-vinerna. Som tur är finns det fortfarande vinproducenter som tror och envist framställer enastående viner på nämnda druvsort i olika delar av Galicien

Vinproducenten Dominio de Tares är belägen i Bierzo (Kastillien-Léon) i det nordvästra hörnet av Spanien där man fokuserar på de två druvsorterna Mencia och Godello. Man var tidigt ute med att hitta de bästa lägena med varierande jordmån anpassade för de olika druvsorterna för att få fram den bästa frukten. Man är mån om att framställa kvalitetsviner med typisk karaktär á Bierzo – Viner med bra syra och fruktighet med den allt-igenom-gående mineraliska och stringenta stilen.

Godello

2012 Godello Dominio de Tares 

Frisk och fruktig doft av citrus, ananas, mandel och fat. Den primära fruktigheten inleds av ananas, citrus, nötter och blommiga toner. Vinet har en vital syra med bra fyllighet och avslutande eftersmak av gula äpplen och eleganta fat.

Servera gärna detta vin till lagrade hårdostar, grillat ljust kött eller till höstens kommande kantarellsoppa.

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören