Gott och väl från Maipo Andes i Chile!

Redan 2006 när jag besökte Chile på en vinresa blev jag frälst likt många andra av den romantiska atmosfären och imponerad av den jättelika bergskedjan Anderna som aldrig lämnade min sida. Med Santiago som bas besökte jag olika vinhus från Aconcagua-dalen till Curico-dalen och provade mig igenom en del viner, en del mindre bra och några som var riktigt bra. Signifikativt för de främst röda vinerna från detta avlånga land är att de oftast är väldigt homogena i sin smakprofil med den karaktäristiska smaken av svarta vinbär i mer eller mindre ”saftig” stil.

Att då plötsligt få smaka ett rött vin som självklart hade denna smak av cassis, fast med en mera återhållsam fruktighet var då ett moment av överraskning och en fröjd då dessa viner var i minoritet. Främsta orsaken var också att några av vinhusen som besöktes var av den stora kalibern som massproducerar viner!

Väl tillbaka i Sverige har jag efter denna vinresa besökt flera branschdagar med viner från sydamerika och smakat på utbudet med samma resultat som i Chile – några röda viner som sticker ut och som lovar gott. Nu senast när jag fick chansen att smaka på viner från en ny vinproducent från regionen Maipo Alto.

Viña Perez Cruz som i början av 1990-talet lade grunden till sin vintillverkning bland annat genom att plantera vingårdar i sluttningar istället för den plana marken har ett tydligt mål att framställa kvalitetsviner som ”andas” druvsort samt ursprung.

Druvorna till detta vin som till största delen är Petit Verdot med en mindre del Carmenére handplockas och sorteras två gånger varefter vinet kallmacereras i 24 timmar innan jäsningen tar vid. Efter cirka två veckors jäsning på ståltankar sker den malolaktiska jäsningen på franska fat och vinet lagras därefter 16 månader på fat.

Chaski Petit Verdot

2010 Chaski Petit Verdot

Mörkröd i färgen med stor och fruktig doft av mörka bär, örter, blyerts och fat. I smaken finns en välbalanserad strävhet med bra koncentration och smak av mörka bär, plommon, lakrits och lång eftersmak med välintegrerad fatkaraktär.

Servera detta vin till en klassisk tournedos, vilträtter eller till grillat kött med den underbara chilenska salsa/såsen pebre till!

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören