I skuggan av industriell Ripasso

Som säkerligen flera andra som var noviser inom vinvärlden anno 1999 mig själv inkluderad var mitt första rödvin som jag någonsin drack en insmickrande ripasso från regionen Veneto i nordöstra Italien. Ripasso som ungefär betyder ”återjäst” hänvisar till att man tillsätter druvskalen från ett Amaronevin – ett kraftfullt rött vin som framställs av helt eller delvis torkade druvor till ett vanligt rött vin från området Valpolicella då en andra jäsning startar. Denna process som även kallas rigoverno var ett experiment av vinfirman MASI i mitten av 1960-talet för att stärka de tämligen lätta vinerna från Valpolicella.

Sedan sekelskiftet har denna våg av ripassoviner sköljt över oss och ligger med all säkerhet i försäljningstoppen av de röda vinerna oavsett priskategori på Systembolaget. Denna vinstil verkar ha etsat sig fast hos oss svenskar och verkar inte heller avta verkar det som? Efter att i åratal medvetet ha undvikit dessa röda viner som en gång i tiden fick igång mina smaklökar öppnade jag upp mig i veckan och provade ett för mig nytt ripassovin som överraskade mig positivt!

Le Crosare Ripasso Valpolicella DOC Classico Superiore 2010 från det anrika familjeföretaget Cantine Lenotti är ett ypperligt bevis på att det fortfarande finns vinproducenter som framställer sitt ripassovin utan att falla för den mera moderna smakprofilen som präglas av endast russinsötma i en inställsam stil. Le Crosare Ripasso är en blend av de klassiska druvsorterna corvina, rondinella och molinara och odlas på kullarna i Negrar,Valgatara och Fumane där jordmånen ofta är väldigt kalkrik.

Noggrant utvalda druvor pressas varsamt och jäser i en temperatur mellan 24-25 grader i 6-8 dagar. Därefter bevarar man vinet cirka 3 månader i ståltankar varpå en andra jäsning sker tillsammans med druvskal från ett Amaronevin. Vinet lagras avslutande ett år på fat.

LE CROSARE RIPASSO

2010 Le Crosare Ripasso Valpolicella DOC Classico Superiore 

Vinet har en mörkröd färg med lila kant och doften är kryddig med mörka körsbär, mörk choklad, enbär och avslutande pepprighet. Vinet är välbalanserat med silkig tanninstruktur och nyanserad smak av mörka körsbär, mörk choklad, peppriga inslag, samt den friska tonen av enbär med fat i eftersmaken. En välgjord ripasso i klassisk stil som jag minns den…

Vinet finns endast tillgängligt på restaurang än så länge!

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören