Jobba i vinbranschen? – Såklart!

Ibland är bara den bransch du verkar i så stigmatiserad och mättad att man bara tappar luften och vet inte riktigt om man vill fortsätta? I Sverige där jag nu arbetat i olika former under 15 års tid i dryckesbranschen från att vara försäljare och utbildare på Systembolaget, sälja kvalitetsviner via e-handeln, vara verksam inom importsidan och senast med att erbjuda gäster vinrekommendationer på den vinbar jag numera huserar på har jag hamnat i ett så kallat dödsläge där jag inte riktigt längre vet om den energi och glädje man en gång besatt längre finns tillgänglig? Detta är såklart inget unikt för just vederbörande utan sker i varje mans och kvinnas ”karriär” förr eller senare. 

Att jag grundade mitt enskilda företag VinAmbassadören 2012 var av de två nobla skäl att på ett underhållande och pedagogiskt sätt ledsaga personer i att lära sig mera om kvalitetsviner och det utan prestige och för det andra som en motrevolt mot det grandiosa havet av bag-in-boxar som jag sålt otaliga tusentals liter av själv under min verksamma tid på Systembolaget.

Men som med allting i livet förändras såklart också tiderna och de nya förutsättningarna skulle man ju tycka? Men att fortfarande efter alla mina år i branschen ha en trend av röda smakprofil-designade viner på monopolets hyllor som bästsäljare är helt otroligt liksom att vinlistorna knappast förändras på restaurangerna runt-om i landet utan präglas alltid av samma erbjudande av vinregioner som kan säljas (Piemonte, Bourgogne, Toskana eller Valpolicella) skapar inte heller nya förutsättningar för en förändring!

Som musiker och numera skaparen av den nya kombon vin och trummis = #Drummelier efterlyser jag mera underground i vinbranschen, dock utan endast trendiga naturviner eller för den delen en onani av kändisviner som endast har ett vinstsyfte att få näring ifrån utan ett nytänk. Ja säger en del, men EKO, BIO och NATURVINER är da new shit! Då säger jag – Trots sin punkiga attityd hade även gruppen Nirvana gångbara harmonier och melodier. Jag menar om den nya trenden naturviner endast ska vara så obskyra som möjligt och postas på Instagram som avnjutna kvalitetsviner med hög status-symbolik så kommer även detta att vara en snart övergående trend. Jag har inga invändningar mot hållbarhet inom vinframställningen men vin måste ju smaka vin också.

Det svåra med att vara i en bransch som du delvis älskar delar av och den andra delen som du föraktar delar av gör det som inom de flesta arbetsområden det svårt att tidvis förhålla sig till. Jag menar jag älskar vin och kundservice men undrar ibland om den delvis plastiga vinbranschen är vad jag vill viga mitt liv åt då den verkar drunkna i en 50.000 liters ståltank…

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören