Le Macchiole – Ett måste för mig!

Jag hade inte tänkt skriva ett inlägg idag överhuvudtaget men efter gårdagens vinprovning satte en gnagande reflektion över ett vin igång min tankeverksamhet och här sitter jag nu och måste få utlopp. Egentligen borde inte vinerna från denna vinproducent överraska mig längre då jag har provat dem otaliga gånger men det jag berörs över är kanske det disciplinära i dem – lite som i en del japanska whiskysorter som jag har provat. Låt mig försöka förklara: En del drycker framställda av vissa producenter andas en kontinuitet, en alltid jämn högsta nivå som är bestående och samtidigt så felfri att det blir överrumplande, nästan så att man på svenskt vis hoppas på att nästa årgång är sämre?

Men det händer aldrig. Gång på gång levererar de och då blir själva överrasknings-momentet att jag blir ställd över att så var fallet igen? Utan längre teser och förklaringar vill jag härmed presentera ett av mina absoluta vinproducenter.

Le Macchiole är skapelsen av Eugenio Campelmi och hans vision för att komma närmare naturen och för att bättre förstå sina vinrankors beteenden. Med sin fru Cinzia Merli vid sin sida grundades egendomen 1983. Eugenio lade tidigt mycket resurser i att forska och experimentera med druvsorter som knappt var i ropet för området och därmed utmärka sig. Visionären Eugenio drev sin forskning till det yttersta och det tog flera år innan paret ens hade färdigställt sitt egna vineri och även då med endast få ynka hektar vingårdar till sitt förfogande. År 1991 skapades ett nytt projekt i samarbete med den skickliga oenologen Luca D´Attoma som bidrog till de första vinerna gjorda på 100% Cabernet FrancPaleo Rosso och den ännu mera omdiskuterade Scrio – 100% Syrah som blev det första vinet i leden av revolutionära viner i området.

Eugenio hade nu vunnit erkännanden och erhållit respekt till och med från de stora vinmakarna i området men avled tyvärr och detta ledde till att frun Cinzia som hittills hade verkat som mera passiv ägare nu plötsligt tvingades att ta över hela verksamheten. Trots att allting var nytt för henne visade hon tidigt på en tydlig inriktning och satte ihop ett team av unga och passionerade människor som arbetade hårt och nu drev vingården mot sitt mål. Resultatet kom ganska omgående i form av ännu en födsel – Messorio ett vin framställt av 100% Merlot.

Le Macchiole ligger i Bolgheri i Maremma, endast några kilometer från havet likt i en amfiteater skapat av bergen som leder ända ner till stränderna. Med en jordmån bestående av djupt-gående lera och berg, samt stora stenar hjälper detta att framhäva de karaktäristiska egenskaperna i vinrankorna. Klimatet är tempererat tack vare närheten till havet och området är i genomsnitt varmare än de andra områdena i Toskana vilket allt som oftast leder till en skörd redan i september.

Vinet som så fint pockar på min uppmärksamhet idag är 2011 Bolgheri Rosso från Le Macchiole som provades igår och som garanterat ger dig en tydlig indikation om hur bra viner denna vinproducent framställer och då är detta (jag hatar att säga det) basvinet. Vinet är gjort på 50% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc och resterande Syrah. Inledande jäsningen tar plats i ståltankar och cementkar varefter vinet lagras mellan 8-10 månader på franska fat som är ett och två år gamla.

Le Macchiole Bolgheri Rosso

2011 Bolgheri Rosso Le Macchiole 

Röd-lila färg. Stor och fruktig doft av mörka bär, björnbär, örter, peppriga toner och fat. Vinet är fruktigt med elegant och nyanserad smak av mörka bär, björnbär, lakrits, kryddor, örter och fat. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Servera gärna till kötträtter av nöt och kalv med örtiga inslag eller till mustiga pastarätter som papardelle i pepparsås med biff och svamp.

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören