Ny vinprovning hos Vineo.se

Igår var jag inbjuden till en mindre vinprovning hos vin-näthandlaren Vineo.se som ville ha ett andra utlåtande av tre av sina röda viner. Då detta nu var tredje gången jag provade av viner från denna importör var det extra roligt att bli positivt överraskad av det inledande vinet – en Ripasso.

Som jag tidigare har skrivit verkar ju denna ripasso-amarone-appassimento-trend aldrig ta slut här i Sverige. De mest köpta röda vinerna på Systembolaget oavsett priskategori faller mestadels under denna kategori. Så igår tog jag mig an det första röda vinet med stor varsamhet och med skepticism då jag visste vad jag hade i glaset framför mig. 

Ripasso Valpolicella Superiore Mastino Scaligero bjöd på en underbar primärdoft av såklart körsbär och toner av torkad frukt á det klassiska skolboks-exemplet av en Ripasso så som de framställdes förr i tiden och det var ytterst glädjande! Vinproducenten heter Mabis och vinet innehåller druvsorterna Corvina, Rondinella och Molinara. 

ripasso-valpolicella-scaligero-rotwein2010 Ripasso Valpolicella Mastino Scaligero

Fruktig doft av körsbär, torkad frukt, röda bär och fat. I smaken finns en bra syra och fruktighet av röda bär, enbär, körsbär och torkad frukt. Vinet är välbalanserat med bra längd och angenäm eftersmak. 

Servera vinet till lagrade hårdostar, grytor och stekar med tillbehör som gräddsås eller svamp. 

 

 

 

Nästa vin som jag provade var en klassisk Vino Nobile di Montepulciano från vinproducenten Gattavecchi som har 100-åriga anor och där vineriet och hjärtat av produktionen ligger i södra delen av Montepulciano, närmare bestämt i Argiano. Idag drivs vinhuset av bröderna Luca och Gionata med systern Daniela och modern Gianna, som alla verksamt deltar i hela processen av samtlig produktion. 2010 Vino Nobile di Montepulciano lagras i två år på stora ekfat innan försäljning.

 

vino-nobile-di-montepulciano-2010-rotwein-toskana2010 Vino Nobile di Montepulciano – Gattavecchi 

Frisk och kryddig doft av mörka körsbär, bitter mörk choklad, fat och örter. I smaken finns en utvecklad fruktighet av mörka biggaråer, stenfrukt, fat och en klassisk örtighet. Eftersmaken är lång med välbalanserad strävhet. 

Servera detta klassiska vin till rustika hösträtter som grytor, långkok eller köp en vällagrad parmesan och hacka den i småbitar och njut allena med detta vin.

 

 

Dagens sista vin ut var ett annat klassiskt vin med stor kraft och pondus både i sin smakprofil som i sitt kännetecknande namn – Amarone della Valpolicella. Detta vin skulle förvåna och överraska mig och jag visste inte riktigt hur jag skulle förhålla mig till vinet under själva provningen. Vinet 2009 Amarone della Valpolicella från producenten Zamuner är ett nytt projekt – Projekt Amarone som Daniele Zamuner utformade med vinmakaren Luciano Sancassiani redan år 2000. Daniele som annars har blivit känd i Italien för sitt mousserande spumantevin framställt på druvsorterna pinot nero, chardonnay och pinot meunier är idag 77 år och letar redan efter nästa utmaning i vinväg…

 

amarone-2009-zamuner-valpolicella-rotwein

2009 Amarone della Valpolicella Zamuner

Väldigt knuten i doften. Efter en timmes luftning öppnar sig sakteligen vinet och avslöjar toner av mörka körsbär, lakrits, kryddiga inslag och fat. I smaken finns en väldigt finstämd och silkig fruktighet av mörka körsbär, kanel, enbär och en mindre nyans av torkad frukt. Vinet påvisar även en vital syra och eftersmaken är välbalanserad och lång. Dock är detta för mig ingen klassisk Amarone, utan ett bevis på den nya och moderna stilen där vinerna känns mera levande och även innehar en större lagringspotential än det gamla gardet, dock med ett tillägg att du som kund kanske inte känner igen vinet. Detta vin är framställt på Corvina, Corvinone och Rondinella samt lagrats på franska fat vilket också bidrar till ett annorlunda vin. Lång luftning är nödvändig! ( 2-3 timmar )

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören