Patrick Uccelli – Visionären från Salorno!

Efter att Patrick läste till oenolog arbetade han bland annat i Österrike, Tyskland, Sicilien och Apulien innan han år 2008 kom tillbaka till Salorno i Trentino, där han tog över sina 3 hektar med vingårdar som han hade ärvt genom familjen tidigare i början av 1980-talet. Redan under sin lärotid var Patrick mer och mer övertygad om de biodynamiska principerna och är sedan 2012 helt och hållet certifierad BIO-odlare och även en sittande medlem i styrelsen för hela Italiens bio-dynamiker som i dagsläget består av cirka 600 medlemmar runt om i landet.

I vingården där rankorna löper i nordlig riktning finns tre olika druvsorter som pinot bianco, pinot noir och en liten del gewurztraminer planterade. Jordmånen består av porfyr, kalkrik sten och delar av vingården har även vulkaniska inslag.

Vinkällaren som blev klar 2011 rymmer 24 stycken barriquer av franska fat och tre ståltankar med kapacitet av 2.200 liter. Korkningen av samtliga flaskor som allt annat i framställningen av vinerna görs för hand. Årsproduktionen är endast cirka 3.000 flaskor, samtliga numrerade.

Sedan augusti 2013 går det nu även att beställa Patrick Uccellis viner Xx-Pinot Noir och Xy-Pinot Bianco som enstaka stycke-flaskor i en vinlåda om 6 flaskor. Passa på att beställa dem då de endast finns i liten kvantitet!

Xx Pinot Noir

2010 XX – Pinot Nero Tenuta Dornach

Vinifiering: Efter avstjälkningen fyller man vinet i faten för att sedan påbörja sin malolaktiska jäsning och lagring i små barriquer under 18 månader. Vinet ligger ytterligare i cirka 8 månader på butelj innan försäljning.

Smakbeskrivning: Vinet har en djup röd färg med en ljus tegelkant. Doften är nyanserad med toner av röda bär, hallon, körsbär, nötter och fat. Smaken är elegant och balanserad med välintegrerade tanniner. Vinet har en nyanserad smak av röda bär som övergår i mörka körsbär och plommon med en vital syra i bakgrunden. Eftersmaken är kryddig och välbalanserad. Servera till caponata, fågel, grillade kötträtter av lamm eller nöt. Passar även väldigt bra med lagrade hårdostar. Perfekt serveringstemperatur är mellan 17-18 grader. Lufta gärna i karaff 1-2 timmar innan servering!

IMG_9828

2010 XY – Pinot Bianco Tenuta Dornach

Vinifiering: Vinet jäser på små franska barriquer i 14 månader. Vinet genomgår både den malolaktiska jäsningen och batonnage dvs omrörandet av vinets sediment i samtliga fat. Vinet ligger ungefär 10 månader på butelj innan försäljning.

Smakbeskrivning: Vackert halmgul i färgen. Intensiv doft av äpplen och päron med kryddiga fattoner. Smaken är fräsch med påtaglig och intensiv syra med smak av äpplen, päron och en rostad ton. Eftersmaken är lång och kryddig i en välbalanserad stil. Servera till vitello tonnato, smakrika fiskrätter eller till lagrade alpostar. Perfekt serveringstemperatur är mellan 12-14 grader. Lufta gärna i karaff 2 timmar innan servering!

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören