Rosso del Camúl – IGT Piave

Jag dras alltid åt det lite udda eller det annorlunda när det det kommer till viner. Eftersom jag redan ofta vet vad jag får om jag smakar ett vin från ett givet område eller från en region är det allt som oftast mera utmanande med viner som man inte har en förutfattad mening om och som dessutom kanske till och med överraskar mig! 

På dagens sortimentsprovning hos Herdenstam Vinhandel blev jag glatt överraskad när jag började prova de röda vinerna som erbjöds. Efter en rad franska viner kom jag till slut över till de italienska vinerna och på tur var nu viner från producenten Vini Tonon som traditions-enligt överlämnat vinmakandet från far till son sedan 1936.

Vineriet som ligger i staden Carpesica di Vittorio Veneto är numera centrum för de olika industriella företagen med produktion av bland annat textilier.

Vinet Rosso del Camúl är en vacker blend av det udda slaget 50% cabernet sauvignon och 50% pinot nero. Båda druvsorterna lagras separat för sig i 15 månader på slavonska ekfat varefter de buteljeras tillsammans och lagras ytterligare under 12 månader på butelj. 

Skärmklipp

2010 Rosso del Camúl IGT Piave

Vacker djupröd färg med doft av mörka körsbär, lakrits, örtiga inslag och rostade fat. Vinet är fruktigt med välbalanserad strävhet och smak av mörka körsbär, viol, lakrits, örter och rostade fat. Eftersmaken är lång och avrundad.

Perfekt till ankbröst, grytor och långkok eller till foie gras. Vinet finns endast tillgängligt på restauranger!

 

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören