RSV Cabernet Franc – Som en elegant parfym

En doftning tog det och sedan blev jag knäsvag. Ibland föredrar jag bara att dofta på viner, vissa längre än andra men än dock. Som vi vet sitter ju det mesta  i vinets smak men jag håller envist fast vid att låta personerna jag genomför en vinprovning för att genomgå någonting jag kallar för doftronden. Just vid denna primära kontakt med vinerna har jag märkt att personerna oftast lär sig mera och snabbare, samt även lär sig betydelsen av vintermer och det viktigaste; att bygga upp sina doftbanker, d v s att registrera och att minnas vad som är kännetecknande för just ett vin.

Vinet jag så vackert kapitulerade inför var ett otroligt nyanserat och elegant rött vin från vinproducenten Robert Sinskey som redan i början av 1990-talet ställde om sina vingårdar till ekologiska och idag är helt biodynamisk. Vingårdarna som är fem till talet finner man både i Napa´s Stags Leap och i Carneros i Sonoma. 

Druvorna till denna hundraprocentiga Cabernet Franc kommer från Vandal Vineyard beläget i Carneros där det maritima klimatet kombinerat med de svalare temperaturerna vid de lägre sluttningarna ger väldigt fördelaktiga förutsättningar för dessa druvor. Vinet jäser på ståltankar och får sin  avslutande lagring på franska barriquer i 20 månader. 

RSV Cabernet Franc2006 Robert Sinskey Vineyards Cabernet Franc 

Fruktig och nyanserad doft av mörka bär, viol, plommon, örter, eukalyptus och fat. I smaken finns en bra syra med nyanserad fruktighet av mörka bär, plommon, viol, nyslagna örter, fat och en genomgående elegant ton av mint och eukalyptus. Lång och välbalanserad eftersmak.

Med sin elegans finns det många användningsområden i matväg och mina rekommendationer är att servera detta vin till kommande höstgrytor innehållande mörkt kött, oxsvansragu, olika vilträtter, ankbröst eller till och med till grillat kött om man inte likt mig själv kan tänka sig att endast dricka vinet i ett meditativt syfte…

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören