Söta tårar från Rumänien

min roll som verksam sommelier på en vinbar söker jag ofta efter bra och kvalitativa viner när vi ska köpa in nya och intressanta viner. För min del spelar då inte ursprung eller druvsort någon större roll, bara vinet är välgjort och kan i slutändan erbjuda kunden en upplevelse. Jag tror även starkt på att försöka luckra upp den ofta konventionella vinlistan som finns på många restauranger där man allt som oftast endast erbjuder viner från de klassiska vinländerna eller regionerna. Dessa viner säljer såklart och behövs självklart i ett utbud men varför undviker man ofta vinländer som Portugal, Grekland eller till exempel Rumänien?

När jag för någon månad sedan fick varuprover skickade till mig från olika vinproducenter i Rumänien blev jag exalterad som ett barn igen och provade igenom ett flertal viner, vissa bättre än andra men ett vin stod ut – Det söta och underbara vita starkvinet Lacrima Lui Ovidiu (Ovidius tårar)

Vinproducenten Murfatlar har sina vingårdar på den centrala Dobrogea-platån som ligger mellan Donau och Svarta havet i sydöstra Rumänien. Detta område har ett kontinentalt klimat, varierande jordmån och närheten till Svarta havet som bidrar till mildrare vintrar vilket skapar goda förutsättningar för att framställa en rad olika viner.

Starkvinet Lacrima Lui Ovidiu är ett fortifierat starkvin som framställs av druvsorterna pinot gris, chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Vinet lagras sedan minst tolv år på små fat ( 300-500 liter ) vilket bidrar till de komplexa tonerna i detta vin.

 

Lacrima Lui Ovidiu

 Lacrima Lui Ovidiu 12 Murfatlar

Doften är frisk med toner av torkad frukt, honung, nötter och fat. Vinet har en välbalanserad frisk syra med inledande smak av honung och nötter vilket går över till mera komplexa toner av knäck och torkad frukt och fat i eftersmaken. Vinet har en väldigt bra balans mellan syra och sötma vilket gör detta vin till ett perfekt ackompanjemang till både mögelostar som cabrales eller till en gudomlig tiramisu.

 

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören