Syrah från Red Mountain till jul!

Syrah har länge varit en druvsort som jag lätt har fördruckit mig på och då mestadels vid mötet av saftiga röda viner från Australien. Dock har några viner från landet under ändå bjudit på mera komplexa och mindre eukalyptus-betonade röda viner. Vinerna har då även kostat en slant mera!

Med sitt mest troliga ursprung från Rhône i Frankrike kan denna druvsort visa på fantastiska aromer och smak när den framställs korrekt och innehar en fantastisk lagringspotential som belönar den mest tålmodiga. Detta har såklart att göra med tanninstrukturen och fruktigheten som dessa välgjorda viner oftast vilar på. Även om jag provat en del viner från Côte-Rôtie till Cornas vill jag alltid se vad andra delar av världen eller regioner lyckas med när det kommer till Syrah.

En ny region som jag nyligen har bekantat mig med är Washington State och närmare bestämt Red Mountain som är beläget i nordvästra hörnet av U.S.A och numera är den näst största vinodlande regionen i landet. Det var här som paret Tom och Anne-Marie till slut fann sin roll som ett vinhus istället som grundare av American Wine Trade som till en början var en exportfirma för viner i mitten av 1980-talet. Idag drivs Hedges Family Estate av Tom och Anne-Marie med sina två barn, Sarah och Cristophe med biodynamisk inriktning.

Druvorna till vinet DLD Cuvee Marcel Dupont kommer från den cirka 6 hektar lilla vingården ”Les Gosses” i Red Mountain som har ett ökenklimat med höga temperaturer på somrarna till att nästan ligga under fryspunkten under vintrarna. Detta med väldigt lite regnfall bidrar bland annat till att druvorna här blir mera koncentrerade och även har tjockare skal. Vinet har lagrats ungefär i 14 månader på franska, amerikanska och ungerska fat där 65% var nya.

DLD Syrah2011 DLD Cuvee Marcel Dupont Syrah

Mörkröd färg med lila kant. Fruktig och parfymerad doft av mörka bär, charkuterier, örter, svart lakrits och fat. Vinet är fylligt med välbalanserad strävhet och bra syra med nyanserad smak av mörk frukt, vitpeppar, parfym, rökiga toner, cigarrlåda, plommon, torkade örter med fat i en avrundad eftersmak.

Servera gärna till vilträtter, stekta kötträtter eller till lamm. Jag kan även tänka mig att dricka detta vin till julskinkan! 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören