Tidlös dimma med Jean-Francois Bourdy

JeanFrancoisBourdyJag vet, jag har tjatat om dessa viner från en nyfunnen vinkärlek under det senaste halvåret och postat bilder och sammanfattat vinerna med min bästa förmåga men det är svårt att låta bli att inte bli vin-romantisk när min gom möts av droppar som de från Domaine Jean Bourdy med ursprung Arlay i Jura. Dessa viner ger uttryck för en tidlös och klassisk stil och efter att ha provat flertalet av vinerna med olika årgångar är det som alltid imponerande vilken vitalitet de besitter.

Egendomen som sedan 1990 drivs av bröderna Jean-Philippe och Jean-Francois Bourdy som numera kan titulera sig som den femtonde generationen i familjen Bourdy (du läste rätt) har fört traditionen vidare i vinmakeriet som den har varit sedan 1475 (du läste rätt igen). Någon större ändring än konverteringen av vingårdsarbetet till den biodynamiska sedan 2006 har man inte gjort och kommer inte att göra för den delen, inte för att denna ändring skulle vara av små mått. Att nämna nya barriques eller att ta upp herr Parker i samtalsämnet med brodern Jean-Francois, den mera marknadsförande av dem två vinner föga plus-poäng. De gör kvalitetsviner som de alltid gjort i familjen sedan flera hundra år tillbaka i tiden.

Familjereceptet för de stilla röda och vita vinerna är enkelt – Ett noggrant vingårdsarbete med allt som innefattar de biodynamiska metoderna i vingårdarna som bröderna använder sig av och sedan jäsning i öppna fat samt den tålmodiga väntan i minst 3 till 4 år i stora ekfat av olika storlekar men av såklart franskt snitt innan buteljering sker. Låter nästan för enkelt men resultatet är som jag redan tidigare nämnt beundransvärt och imponerande. Oavsett årgång levererar vinerna från Bourdy varje gång och det är en av mina hittills mest minnesvärda vinupplevelser när jag avnjutit vinerna. Dock måste detta ske i stora kupor med minst 3 timmars luftning av vinerna. 

Gårdagens vinmiddag med brodern Jean-Francois som bordsgranne gav den där extra dimensionen av förståelsen för vinerna ytterligare och matchningen av teamet på Agrikultur gällande den utvalda menyn som bestod av fyra olika maträtter med bland annat löksoppa, kyckling-hjärta och min favorit – rätten med kronärtskocka gjorde gårdagen till ett minne för livet. Vinerna som bjöds till middagen var Crémant du Jura NV, 2010 och 1995 Côtes du Jura Blanc och Rouge samt den ungdomliga Côtes du Jura Rouge 1959. Som epilog följde 2006 Vin Jaune samt Galant des Abbesses – ett elixir framställt på druvmust som man häller i ett kopparkärl där man adderar 25 stycken olika kryddor som sedan upphettas ovan eld för att reducera vätskan. Efter en heldags kokande för man över avkoket till ekfat bestående av en tredjedel lagrad Marc de Franche-Comté (brandy) eller Fine. Symbiosen mellan de två olika juicerna lagrade tillsammans under fem år skapar en slags flytande pepparkaka som är gudomlig!

Min förhoppning är att Sverige med restauranger som privatkunder tar del av dessa kvalitetsviner och avnjuter dem så som J-F Bourdy skulle vilja – God mat med hans och broderns goda viner, det behövs inte mera…

Stort tack till Jörgen & Staffan från Brixwine för denna magiska afton och såklart mannen själv – J-F Bourdy. Tack även Niklas Jörgensen för bilden ovan som fångade min beundran för J.F.B så fint i Stockholmsnatten.

För beställningar av dessa pjäser kontakta www.brixwine.se 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören