VinElitism

Jag kan inte direkt påstå att jag är väldigt aktiv när det kommer till mina blogginlägg här på min hemsida. Det senaste var skrivet för flera månader sedan. Men detta är vad druvmusten i mina inlägg har reducerats till och i efterhand är det skönt att mina ord just får denna konstpaus efter mitt eget skrivtempo. Varför jag just idag tar upp den virtuella tråden och pennan beror på en trend eller rentav de andra inlägg jag har läst och reflekterat över en tid tillbaka – Vinelitism. Detta beteende inom vingrupperingar på de sociala medierna verkar existera och ett inkluderande eller en penetration av att få komma in i gruppen verkar stundtals omöjlig. Jag vet ofta inte om det är att man endast vill frottera sig med exakt likasinnade vinnördar eller om inte allehanda viner duger som postas på de olika sociala medierna. Vilket som uppfattar jag detta som en subkultur eller som en elitistisk gruppering där enkom de bästa eller kanske enkom de mest rätta vinerna skall synas. 

En röda-havet-uppdelande sådan är de icke-manipulerade vinerna kontra de gammeldags och historiska vinerna som inte faller inom ramen av inne-viner eller trendviner. Eller så finns detta inom båda genrer?

Det är som att det finnes små Dionysos som sätter vintonen och därefter hoppar följare så högt som dessa vinofiler skanderar. 

Jag verkligen älskar framförallt Instagram där jag är mest aktiv och spenderar timmar varje dag med att följa utvecklingen eller vad som händer inom vinnäringen runtom i världen. Det som ofta är kännetecknande dock är att vintrender råder globalt och samma sorters viner postas om du så kollar in en profil i Bangkok som i New York. Spridningen som på vilken annan medial kanal är snabbare än någonsin snart 2017. Allt detta är positivt och vi lär känna till nya vinmakare, dock vissa mer än andra. 

Det är nämligen så att man lätt dras in i svallvågen av inne-viner och även själv vill prova viner som postas med trend-stämpel och så är allt bra men skulle man exempelvis kritisera något sådant vin skulle man bli svartlistad om man inte redan var ”utesluten” innan. Och kanske överdriver jag en smula men det verkar finnas en extra hinna i flöden på Instagram av elitism där man inte riktigt törs fråga eller vara kritiskt inställd till vissa viner. Eller kan det vara enkel arrogans? Ofta tilltalar man varandra genom en virtuell verklighet där man aldrig i vissa fall ens har träffat personen i fråga och således skapar en egen uppfattning av just denna individ. 

Ibland känns det som det verkar finnas själv-utnämnda läromästare som mången följer och där det verkar finnas en osynlig vägg mellan följare och ledare där följaren alltid verkar från en sorts underordnad position och som lydigt är korrekt med en sorts rädsla över att bli bortgjord om denne skulle ens våga kritisera dess ledare och vinet i fråga.

Jag tycker mig uppleva att vinet på de sociala medierna har skapat grupperingar vilket i sin tur kan av mig upplevas som vinelitism i olika former som hur dessa viner korrekt skall beskrivas, om vissa vinbeskrivningar är möjliga för användning, om de är av rätt årgång, om vinet är inne, om vinproducenten har cred, icke-manipulerat, svavlat eller icke-svavlat, om vinbonden älskar Steiner eller om du kan svänga med ett häftigt vin-lingo när du skriver om vinet som du precis tagit årets bild av på Instagram. 

Jag älskar Instagram men jag exkluderar ingen och skulle fallet mot förmodan någonsin inträffa kan jag avsluta mitt konto på momangen. 

Min fråga till dig är: Är du inne eller ute?

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören