Vinprovning hos Handlavin.se

Nu i fredags blev jag inbjuden till en vinprovning hos Peder Molin som driver företaget Handlavin.se med stort fokus på österrikiska viner. Det blev en gedigen samling viner som provades med blandning av både äldre och nya årgångar från varierade vinproducenter under mera avslappnade förhållanden med ett glatt gäng närvarande. Detta blev ett trevligt avslut på arbetsveckan och gav verkligen en viktig inblick i hur bra kvalitetsviner Österrike kan producera!

En av producenterna som jag nu har fått upp ögonen för är den unga vigneronen Urban som flyttade till Österrike från Sverige när hans föräldrar tog över vingården från sina morföräldrar 1985. Urban och hans fru tog över vingården i sin tur 2005 och har ställt om vingården på ekologisk produktion och även ökat på den totala odlingsarealen. Vingårdarna som ligger ovanför Donau-floden i Krems an der Donau består av totalt 13 hektar och har Wachau och Kamptal som närliggande grannar.

Efter att jag  provade hans eminenta vin 2011 Goldberg Reserve Grüner Veltliner  någon månad tidigare var jag nu nyfiken på hur välgjorda de andra vinerna skulle vara. Och det glädjer mig att det första vinet jag provade under denna vinprovning infriade mina  förväntningar. Urban Stagård´s förmåga att framställa viner av denna kvalitet är ett gott tecken!                 

urban-riesling-stagard2012 Urban Riesling STAGÅRD 

Frisk och aromatisk doft av gröna äpplen, citrus, stenfrukt och mineralitet. Smaken är frisk,aromatisk och välbalanserad med en bra syra samt toner av äpplen, ananas med avslutande mineralitet i eftersmaken.

Perfekt till skaldjur, charkuterier, kyckling eller till krämiga ostar.

 

 

Andra vinet från Stagård visade sig att vara en fantastisk riesling som jäser spontant i en stentank på cirka 750 liter. En blandning av 600 liter pressad druvmust och 100 kg rena druvor från de bästa vingårdarna blandas i stentanken och jäser tillsammans med druvkontakt mellan oktober till juni. Efter en lättare filtrering ligger vinet någon månad till för stabilisering på flaska. Enligt mig är Riesling Steinzeug 2011 ett bevis på att vi i Sverige inte ens har sett eller för den delen smakat på bland det bästa Österrike har att erbjuda ännu. Väldigt imponerande!

 

stagard-riesling-steinzeug

2011 Riesling Steinzeug STAGÅRD

Fruktig och aningen kryddig doft av saftiga gula äpplen, honung och mineralitet. Smaken är underbart koncentrerad med toner av gul frukt, honung, mandelmassa, mineralitet med en väl avvägd frisk syra som balanserar sötman i vinet. Avslutande lång och nyanserad eftersmak i välbalanserad stil!

Perfekt till eleganta rätter av ljust kött, fisk, skaldjur. Lång lagringspotential.

 

Jag vill tacka Peder Molin som bjöd in mig till denna vinprovning och även alla andra som var närvarande denna fredagskväll. Det blev en fantastisk afton av både nya vinupptäckter och nya bekantskap!

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören