Vinprovning med Vineo.se

Återigen fick jag tillfället att prova viner från den nya näthandlaren vineo.se och verkligen få en inblick i hurdana viner de har i den dyrare prisklassen. Denna gången bestod provningen av tre stycken utvalda röda viner med två olika spanska viner och en fransos. 

Först ut fick jag prova ett spanskt vin från producenten Acústic Celler från området Montsant som har tagit sitt namn efter bergskedjan. Området är ett av de yngsta i Spanien och skapades så sent som 2001. Acústic 2010 består av 35% garnacha och 65% samsó (cariñena) och ligger 10 månader på barriquer. Vinrankornas ålder är mellan 40-65 år.

ACUSTIC2010 Acústic D.O Montsant

Vinet har en ungdomlig färg av röd och lila och doften känns väldigt fruktig av jordgubbar, mörka bär och en aningen bränd ton infinner sig. Smaken är väldigt fruktdriven som alltid med viner från detta område och de fruktiga aromerna av jordgubbar, nu mera plommon och mörka körsbär varvas med en balanserad eftersmak med en bränd ton och efterkommande kryddighet från faten. 

Pris per flaska – 157:-

 

 

Det andra vinet ut för dagen blev en klassisk Saint-Emilion Grand Cru – Château Béard 2006. Château Béard  ligger i kommunen Saint-Laurent-des-Combes, sydväst om St-Emilion. Ägaren är familjen Goudichaud som nu är den fjärde generationen. Druvblenden är 80% merlot och resterande cabernet franc. Vinet spenderar 12 månader i barriquer varav en tredjedel är nya. 

chateau-beard-grand-cru-rotwein-bordeaux-emillion2006 Château Béard A.O.C Grand Cru Saint-Emilion

Vacker röd färg med ljus tegelkant. Doften är klassisk med toner av svarta vinbär, plommon, korinter och fat. Smaken är sträv med plommon, mörka bär, mineralitet och rostat kaffe. Vinet visar på vitala och ungdomliga toner och vinner säkerligen på att lagras ytterligare mellan 5-8 år innan den kommer att uppvisa de underbara och nyanserade tonerna som sig bör.

Pris per flaska – 248:-

 

 

Sist ut provade jag vinet Marge 2009 från det heta området Priorat.Trots att denna region varit i ropet en längre tid och att jag besökte några av de bästa vinproducenterna redan 2003 fattar jag alltid tycke för viner härifrån när de är så här välgjorda. För att vara det enklare vinet från familjeföretaget Celler de l’Encastell blir jag väldigt imponerad! Vinet är en blend av 60% garnatxa och resterande 40% en fördelning mellan cabernet sauvignon, merlot och syrah. Vinet ligger 8 månader i använda franska fat samt nya amerikanska fat.

vineo_marge_priorat

2009 Marge DOQ Priorat 

Fin röd färg med tegelkant. Doften är späckad med fruktiga aromer av mörka körsbär, mörk bitter choklad,viol, mint och en ton av apelsinskal. Smaken är en explosion av fruktkompott innehållandes mörka bär, bigarråer, plommon och en påtaglig strävhet med ändå återhållsam elegans trots sin stinna alkoholhalt och fatkaraktär. Imponerande längd och koncentrerad eftersmak! 

Pris per flaska – 209:-

 

 PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören