Vinprovning med Vineo.se

Härom veckan blev jag inbjuden till en vinprovning av fyra olika viner med den nya näthandlaren Vineo.se Dagens tema var att få prova viner i den övre prisklassen och att få se vilken kvalitet vinerna höll. Vinerna som provsmakades var från de klassiska vinländerna Tyskland och Spanien, förutom den ensamma utmanaren från Nya Zeeland.

Som säkerligen tusentals andra vinintresserade personer och älskare av viner framställda av bra riesling har jag väldigt svårt att stå emot en frestelse av denna kaliber. Kanske har detta att göra med mitt tyska påbrå? Den första av vinerna jag fick prova var 2009 Riesling Grosses Gewächs ”Pechstein” från producenten Reichstrat von Buhl som har tillverkat vin sedan 1849.

riesling-grosses-gewaechs-pechstein-bio-weisswein-pfalz2009 Riesling G.G ”Pechstein” Deidesheim, Pfalz  EKO

Vinet har en vacker gul färg. Doften är frisk och fruktig med nyanser av gröna äpplen, citrus, honung, mineralitet med en liten avslutande blommig ton. Smaken är torr med en otroligt hög syra som är välbalanserad med de vackra fruktiga aromerna i form av gröna äpplen, citrus och honung. Vinet har en fantastisk koncentration och man förnimmer verkligen mineraliteten och de kalkiga inslagen från att vinet odlas på svart basalt – bergart av vulkaniskt ursprung. 

Pris per flaska – 279:-

 

Det andra vinet som provades var 2010 Riesling Grosses Gewächs ”Kapellenberg” från vinproducenten Weingut Kruger-Rumpf. Denna gången med ursprunget Nahe och med vinframställning sedan 1708.

riesling-gg-kapellenberg-kruger-rumpf-nahe2010 Riesling G.G ”Kapellenberg” Nahe 

Vinet har en gul färg och doften är frisk och aromatisk med en underbar fruktighet av gröna äpplen, citrus och en begynnande ton av petroleum och överraskande torkad frukt! Först efter att vinet riktigt öppnar sig känner man den höga syran och de välbalanserade smakerna av gröna äpplen, citrus, apelsinblomma, petroleum och eftersmaken som är så väldigt förförisk med sin krämiga textur. 

Pris per flaska – 238:-

 

 

Efter den vita ronden var det dags att ta sig an de två röda vinerna. Först ut var vinproducenten Schubert Wines från Martinborough, Nya Zeeland. Vinet Block B från denna vinproducent skulle visa sig bli en ny favorit för mig. Vineriet grundades 1998 och framställer en rad olika viner men fokuserar stort på druvsorten pinot noir. 

vineo_pinot_noir_blockb2009 Pinot Noir ”Block B” Wairarapa, Martinborough

Vinet har en vacker röd färg med tegelkant. Doften är helt fantastisk och nyanserad av röda bär, jordgubbar, viol, tobak och fat med parfymerade och blommiga inslag. I smaken finns en bra syra med frisk smak av röda bär, jordgubbar, vegetativa toner av höstlöv och den eleganta inramningen av faten som balanserar den kryddiga eftersmaken så väl. Trots sina 14,5% känns aldrig Block B för eldigt eller kokt för den delen. Imponerande!

Pris per flaska – 359:-

 

Sista vinet som provades kom från vinproducenten Heras Cordon i Rioja. Vinet Reserva Heras Cordon 2005 innehåller till den största andelen druvsorten tempranillo, uppblandad med några procent av både graciano och mazuelo. 

rioja-2005-reserva-heras-cordon-rotwein-rioja2005 Rioja Reserva Heras Cordon 

Vinet har en röd färg med tegel i sig. I doften är det första som slår mig romrussin. Efter lite mera luftning av vinet öppnar sig en kavalkad av dofter med mörka bär, plommon, tydlig mörk bitter choklad, lakrits och fat. Med romrussin i åtanke förväntar jag mig ett endast fruktdrivet vin och blir överraskad när jag smakar på vinet. Den fruktiga smaken av plommon, mörka bär, körsbär och fat är ändå välbalanserad och har både strävheten och syran som bär upp hela vinet. Dock finner jag detta vin lite för putsat och anpassat i sin stil vilket jag personligen inte föredrar.

Pris per flaska – 217:-

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *