Weissburgunder – Någonting att räkna med!

Det som verkligen har varit intressant för mig att följa under året är druvsorten weissburgunder eller pinot blanc eller pinot bianco som den kallas beroende om ursprunget är Tyskland, Frankrike eller Italien. Likt den röda druvsorten carignan är weissburgunder ansedd som en blaskig och tunn druvsort som ofta används som en utfyllnadsdruva i olika blandningar där den får en sekundär plats.

Efter att ha ”konverterat” och provat flera olika varianter och olika viner av just nämnda druvsort är jag nu mer och mer övertygad om vilken potential pinot bianco besitter. Jag blir även mer säker på min sak efter att ha personligen fått träffa några vinproducenter som trots oddsen mot sig – (otrendigt och inte förenligt enligt andra närliggande vinerier) ändå väljer att satsa på denna outsider av druva!

Så kom gårdagen och jag möttes av en flaska av 2012 Krugscher’Hof Weissburgunder Spätlese Trocken KELTIC TERRE som jag hastigt hällde upp i en stor kupa för att börja min doftrond och bedömning av. Doften var fantastisk av ren och fruktig glädje och när jag väl smakade på vinet infann sig den där lilla lyckostunden som jag som vinälskare ofta söker…

Druvorna till detta vin kommer från vingården Alzeyer Römerberg i Rheinhessen som har ett förmånligt sydläge där jordmånen är sand blandat med lerjord som är rikt på kalksten. Detta har såklart en stor påverkan på vinets smak och mineralitet. Enligt gamla keltiska metoder har man planterat medicinala plantor som fänkål och vänderot mellan vinraderna, allt för att få en så stor biologisk mångfald och friska vinrankor som möjligt. Efter att man har skördat druvorna för hand låter man de bästa druvklasarna vara kvar på vinrankan ytterligare två veckor för att mogna. Under den långa och naturliga jäsningen genomgår även vinet sur-lie d v s får en lång kontakt med skalen för att extrahera mera smak och ge mera fyllighet i det färdiga vinet. 

Skärmklipp Keltic Terre

2012 Krug´scher Hof  Spätlese Keltic Terre Weissburgunder

Ren, frisk och fruktig doft av gråpäron och tropisk frukt. I smaken är vinet friskt med bra och balanserad syra med bra koncentration och smak av päron, tropisk frukt och bittermandel. Eftersmaken är fyllig med en krämig textur.

Med sin fylliga och friska stil skulle jag servera detta vin till eleganta rätter av fisk och skaldjur eller till vitlökssmakande blåmusslor. Passar även väldigt bra till krämiga ostar.

 

PetriKinnunenSignatur VinAmbassadören